info@expedition-philippines.com | +63 (0)9064591737

 • 1
 • 2
 • Home
 • Reisinfo
 • Praktische informatie

Praktische informatie


Afdingen

In de Filipijnen is afdingen op souvenirs heel gebruikelijk. Houd wel in gedachten dat de meeste Filipino’s arm zijn. Betaal daarom altijd een eerlijke prijs.

Nederlandse ambassade in Manilla

26ste verdieping BDO Equitable Tower
8751 Paseo de Roxas, Makati City
Metro Manilla
Tel: +6327866666
Fax: +6327866600
E-mail:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Website: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/filipijnen

Openingstijden:
Maandag tot en met donderdag: 8.00 - 17.30 uur.
Vrijdag: 8.00 - 14.00 uur.

Elektriciteit

De netspanning is 220V/60Hz. De meeste wereldstekkers beschikken over de juiste aansluiting.

Eten en drinken

Filipino’s houden van eten. Bij zowel het ontbijt, lunch als avondeten wordt rijst gegeten in combinatie met groentes en vis of vlees. Als je van een nationaal gerecht kunt spreken, is dat zonder twijfel chicken of pork adobo. In azijn en knoflook gestoofd vlees. Een andere specialiteit is balut. Een gekookt ei met binnenin een onderontwikkelde embryo met soms ook veren. Je moet er van houden, maar Filipino’s zijn er gek op. Andere voorbeelden zijn crispy pata (gefrituurd varkensvlees), pancit (roerbak noodles) en sinigang (soep). 

In de Filipijnen groeien heerlijke tropische fruitsoorten. Daarvan worden lekkere fruitshakes gemaakt die je haast in elke bar kunt kopen. Mango, banaan en watermeloen shake zijn het meest populair. Heb je zin in een biertje? Kies dan voor een Filipijns gebrouwen biertje, zoals Red Horse, San Miguel of San Miguel Lite. In de Filipijnen wordt ook goede rum gemaakt. De naam Tanduay rum kan je haast niet ontgaan tijdens een rondreis en smaakt heerlijk met een beetje cola. Zo heb je geen 'Baco' maar een 'Taco'. En om het af te maken hoort daar natuurlijk een Filipijnse calamansi bij in plaats van een schijfje citroen. Lami Kaayo!

Feestdagen en festivals

1 januari 2018 - Nieuwjaarsdag
25 februari 2018- People Power Day
29 maart 2018 - Witte Donderdag
30 maart 2018 - Goede Vrijdag
31 maart 2018 - Zwarte Zaterdag
01 april 2018 - Pasen
9 april 2018 - Dag van Heldhaftigheid
1 mei 2018 - Dag van de Arbeid
12 juni 2018 - Onafhankelijkheidsdag
21 augustus 2018 - Ninoy Aquino dag
27 augustus 2018 - Dag van de Helden
1 november 2018 - Allerheiligen
30 november 2018 - Bonifacio dag
25 december 2018 - Kerstmis
30 december 2018 - Rizal dag

Fooien

Een 10% fooi is vaak al opgenomen in de rekening van een restaurant. Als er geen fooi is opgenomen in de rekening kun je P50 per persoon aanhouden.

Fotograferen

Wil je van iemand een foto maken, dan is het beleefd om eerst even toestemming te vragen. Met name bij stammen in de berggebieden van noordelijk Luzon en Mindanao wordt dit zeer gewaardeerd.

Geld en bankzaken

De lokale valuta in de Filipijnen is de Filipijnse Peso (P). P1 bestaat uit 100 centavos. Briefgeld heeft waardes van 20, 50, 100, 200, 500 en 1000 pesos. De meest voorkomende munten zijn 1, 5 en 10 pesos. De koers kan schommelen, maar als richtlijn kun je 1 : 60 aanhouden. Raadpleeg Oanda.com voor de actuele koers.

In de grotere dorpen en steden zijn er geldautomaten waar je terecht kunt met een betaalpas die is voorzien van het Maestro-Cirrus logo. Banken die vaak een westerse bankpas accepteren zijn Banco de Oro (BDO) en Bank of the Philippine Islands (BPI). Bij de meeste geldautomaten kun je maximaal P10.000 per keer opnemen. Voor elke opname wordt P250 in rekening gebracht. Controleer voor vertrek of je bankpas staat ingesteld op wereld gebruik, zodat je ook in de Filipijnen geld kunt opnemen. Standaard staat je bankpas namelijk ingesteld op gebruik in Europa. Wij adviseren een klein bedrag aan contant geld mee te nemen voor bij aankomst.

In de provincie hebben winkeliers vaak geen wisselgeld. Zorg daarom dat je voldoende klein briefgeld op zak hebt. Geld voor noodgevallen in de vorm van USD is ook altijd handig.

Creditcards worden vaak geaccepteerd bij hotels en restaurants. Meest geaccepteerde creditcards zijn Visa, Mastercard en American Express.

Internet

Door het gehele land is een goede internetverbinding aanwezig met in mindere mate op afgelegen gebieden. De meeste hotels en restaurants beschikken over een gratis wifiverbinding. Met een internetbundel van Globe of Smart heb je ook een goede internetverbinding op je mobiele telefoon. Internet- en beltegoed kun je op iedere hoek van de straat kopen. Op veel plaatsen vind je ook een internetcafé.

Kleding en schoenen

Neem vooral luchtige kleding mee, zoals T-shirts, korte broeken en slippers. Warme kleding kan ook van pas komen, met name in de berggebieden en in het regenseizoen. Neem ook goede wandelschoenen mee als je een tracking gaat maken. Badkleding en een goede zonnebril mogen natuurlijk ook niet ontbreken.

Reisdocumenten

Bij een verblijf van maximaal 30 dagen heb je geen visum nodig. Wel dien je over een geldig paspoort te beschikken dat na vertrek uit de Filipijnen nog minimaal 6 maanden geldig is. Kinderen dienen over een eigen paspoort te beschikken. Voor een langer verblijf kun je een persoonlijk visum aanvragen. Raadpleeg de Filipijnse ambassade voor de laatste informatie omtrent de visumregelgeving.

Taal

De nationale taal van de Filipijnen is Tagalog. Engels is een soort van tweede taal en wordt vaak goed gesproken. Per gebied worden er ook nog veel dialecten gesproken.

Telefoneren

Het telefoonbereik in de Filipijnen is goed te noemen. De twee grootste aanbieders voor mobiel bellen en internet zijn Globe en Smart. Een simkaart kost ongeveer P40 inclusief beltegoed. Een simkaart is onder andere te verkrijgen bij de supermarkt, sari-sari winkeltje, telefoonwinkel en shopping malls.

Landcode Filipijnen: 63
Politie: 117
Brandweer: 117
Ambulance: 117

Tijdsverschil met Nederland en België

Zomertijd: + 6 uur / Wintertijd: + 7 uur

Veiligheid

De Filipijnen is een veilig land om te bereizen. De Filipino’s zijn zeer gastvrij en helpen je graag waar nodig. Natuurlijk moet je altijd alert zijn op kleine criminaliteit zoals zakkenrollerij en oplichting. Vooral in Manilla en Cebu. Ga buiten de toeristische gebieden niet onnodig over straat in het donker, pin alleen overdag en houd waardevolle spullen uit het zicht van anderen.

Reizen naar de Sulu eilanden en het zuidwesten van Mindanao wordt afgeraden. Hier bevinden zich moslimseparatisten. In deze regio wordt reizen afgeraden. Kijk voor een actueel reisadvies op: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen/filipijnen

Verlies en diefstal

Als je paspoort gestolen is of als je die bent verloren, is het belangrijk om direct een politierapport te laten opmaken bij de lokale politie. Dit rapport heb je ook nodig voor een declaratie bij je verzekering voor eventuele andere gestolen goederen. Vervolgens is het van belang om met de politieverklaring langs te gaan bij de Nederlandse ambassade om een noodpaspoort te laten opmaken. Het is erg handig als je een kopie hebt van je gestolen paspoort. Daarnaast heb je ook twee pasfoto’s nodig. Neem deze dus altijd mee vanuit Nederland omdat er voorwaarden gelden voor deze pasfoto’s.

Vertrekbelasting

Op de luchthaven wordt een vertrekbelasting gerekend. Dit kan alleen contant betaald worden. De hoogte van de vertrekbelasting varieert:
Internationale reizen: P750
Binnenlandse reizen: P200

Vervoer

Tijdens een reis door de Filipijnen maak je gebruik van verschillende soorten vervoer. Over land reis je per minibus met airconditioning en privé chauffeur. Voor reizen tussen de Visayas eilanden maak je gebruik van veerboten. Als reizen per minibus of veerboot niet mogelijk is of de afstand te groot is, dan reis je per vliegtuig. De beste manier om zelfstandig op pad te gaan is met een scooter. Vaak verhuurd de accommodatie scooters en anders is er altijd wel een Filipino die zijn scooter wil verhuren. De taxi en tricycle zijn zeer geschikt voor korte ritjes. Vraag altijd of de taxichauffeur de meter aanzet of spreek vooraf een prijs af. Reizen per jeepney is ook geschikt voor korte ritjes. De jeepney is een omgebouwde legertruck en een typisch Filipijns vervoermiddel. Vaak zijn deze wagens uitgedost met bijbelteksten en kleuren van de Filipijnse vlag.

 • 9/10

  We hebben een fantastische reis gemaakt

  Hallo Jasper en Michelle, We zijn nu weer bijna een week thuis in het gure Nederland. Het is wel weer even wennen. We hebben een fantastische trip gemaakt! Alles was super geregeld. We hebben genoten van alle mooie plekken en mensen die we tegen zijn gekomen. Ik wil jullie bedanken voor onze mooie vakantie. Martijn en Simone

 • 10/10

  Een goed georganiseerd avontuur!

  Een fantastisch goed georganiseerd avontuur! Bedankt! Pauline en Gerald

 • 9/10

  Prachtig land met bijzondere mensen

  Een geweldige vakantie in een prachtig land met bijzondere mensen en een fantastische natuur. Monique en Nico


 • client
 • client
 • client
 • client
  ...

Contact

 Mindanao, Filipijnen
 142 Corrales Ave, Cagayan de Oro
+63(0)9064591737
+31(0)626633474
info@expedition-philippines.com
Ma-Vr: 10.00 - 17.00